Cultivarea ciupercilor nu este o sarcină chiar atât de complicată după cum pare la prima vedere. Există o metodă, care permite cultivarea multor ciuperci Pleurotus, fără utilizarea miceliilor! Sunt necesare câteva ciuperci (piciorușele lor), rumeguș de lemn, o pungă groasă de plastic și o anumită perioadă de timp, în care ciupercile să rodească.

Primul pas constă în crearea unui fel de sere pentru ciuperci. Ea poate fi confecționată din peliculă groasă: lipiți-i marginile, astfel încât să obțineți un sac. Dar, de asemenea, puteți să folosiți saci obișnuiți de gunoi — culoarea nu contează, este important doar volumul lor.

Tăiați piciorușele ciupercilor Pleurotus, pe care le-ați găsit în pădure sau pur și simplu le-ați cumpărat — cu ajutorul lor vom înmulți ciupercile.

Pe lângă sacul de plastic și ciuperci, mai aveți nevoie de un substrat nutritiv — acesta poate fi reprezentat de rumeguș obișnuit de lemn, coji de semințe de floarea-soarelui sau fân. Fânul oferă mai puțină roadă decât celelalte variante. Mai întâi trebuie să opăriți substratul nutritiv cu apă fierbinte și să lăsați să se scurgă lichidul de pe el până la următoarea stare: când luați fânul, rumegușul sau cojile de semințe în mână și le strângeți, apa nu curge, dar mâna rămâne umedă — aceasta este starea ideală pentru înmulțirea ciupercilor. Umpleți sacul de plastic cu substratul umed, răspândind haotic bucățelele de piciorușe de ciuperci prin el.

Umpleți complet sacul, lăsând doar puțin loc, pentru a-i lega sau lipi capetele.

Realizați o secțiune cu cuțitul în partea inferioară a sacului. Pe lângă aceasta, faceți încă 3-4 tăieturi pe pereții sacului — ciupercile vor crește și vor forma ciorchini frumoase prin ele. Nu realizați mai multe secțiuni. Puneți sacul într-un loc cald, dar temperatura mediului nu trebuie să depășească 30°C‌, pentru ca ciupercile să nu moară. Puteți să stropiți periodic sacul cu apă, folosind pulverizatorul, ca să mențineți umiditatea mediului. Lăsați construcția obținută în starea respectivă pentru 15-17 zile, pentru ca ciupercile să se dezvolte.

Când ciupercile Pleurotus vor începe să formeze pălării, temperatura mediului trebuie redusă până la 10-14°C‌. Nu trebuie să fie foarte frig. De asemenea, ciupercile trebuie să fie expuse câte puțin la lumină, pentru ca pălăriile lor să se formeze corect (2 ore de lumină naturală sau artificială sunt suficiente).

Din momentul formării ciupercilor și până la maturarea lor completă trec 7-10 zile. Ele cresc foarte repede. Trebuie neapărat să aerisiți încăperea, în care ele se află, să le stropiți periodic cu apă și să le expuneți câte puțin la lumină.

Vă dorim o recoltă bogată!